onsdag 17 september 2014

Vill du låta yogan hjälpa? Gå på yogaklass.

Som yogalärare möter du ibland människor med olika hälsoproblem som frågar om råd. Det handlar ju alltid om mindre krämpor, det är ju ingen som frågar om yoga kan fixa ett stort skärsår eller operera bort en blindtarm. För om du trodde det, så sorry, yoga är bra, men ingen kirurg. (Tro mig, jag har sett Greys anatomy på teve, jag vet hur en kirurg ser ut).

Nej, det kan handla om huvudvärk, stela leder, lite ont i nån höft eller del av ryggen. Kanske en orolig mage och så vidare. 

Och det man som yogalärare kan göra är förutom att hänvisa till läkare förstås, är att kanske ge förslag på något avstressande yogapass. Eller något som sätter fart på cirkulationen, eller mjukar upp ryggen. Sen får den som frågat prova själv och se om det kanske känns bra. Yogan hjälper ju till att få ner stressen och då mår de flesta faktiskt bättre, bara av det. 

Nå, vad vill jag säga med detta? Vill jag berätta om alla som säger: tack, vad bra det var att göra yoga. Nu känner jag mig piggare!

Nä, det jag konstaterat är, efter några år som lärare,  att nästan ingen gör den yogan de ber om. De vill ha hjälp, de vill veta hur de ska göra, de vill yoga och helst hemma, men de kommer aldrig igång.  Jag har faktiskt haft folk som bett om privatlektioner och personligt utvalda pass och sen har de inte yogat en endaste gång hemma efter den lektionen. 

Slutsatsen är:
Det är svårt att yoga hemma på egen hand. Gå därför på en yogaklass. Eller gör efter en dvd eller film på nätet. Men hoppas inte att den där yogan ska göra sig själv, utan din insats. Yoga hjälper mot massor, men bara om du gör den. Den är magisk, men den kräver din samverkan. Tjoho. 


2 kommentarer: