onsdag 26 februari 2014

Hur yogar man hemma?

Jag har fått frågan från några elever som vill yoga hemma, hur börjar man och vad rekommenderar jag. Tänkte att fler kanske skulle vara intresserade av detta så därför blir det ett inlägg här.

Att yoga hemma är härligt, det som kan vara det svåra är att göra det. Att få till det helt enkelt. Men här kommer en lista på vad du kan göra för att skapa en yogarutin.

1) Skapa en plats för yogan. Fixa en matta eller något annat att sitta på. Röj undan ett hörn i hemmet där du får plats. Något att ta tid med. (Läs nedan hur du bäst tar tid under passet) En vattenflaska. Ett ljus att tända. Allt för att skapa en "yogastämning" som hjälper dig att faktiskt göra yogan.

När jag började yoga hemma, hade jag köpt en bok med yogapass.  Jag följde instruktionerna och yogade så gott det gick. Det funkade, för att jag gått på klasser och lärt mig grunderna. Så det är en bra regel. Gå en yogakurs och lär dig av en livs levande lärare det som behövs för att gå vidare själv.

2) Skaffa en "yogalärare". Det kan antingen vara en manual i skrift som du följer. Du kan hitta på nätet, eller köpa en bok. Eller så vill du ha en röst, då kan du köpa en dvd eller en cd-skiva. Göran Bolls skivor är mycket trevliga och instruerande. Sen finns det klasser på nätet. Då betalar man och får tillgång till många pass. På youtube finns yogapass som är gratis.

3) Bestäm en tid varje dag, eller varje vecka eller vilken frekvens du nu väljer. Att bara yoga en gång per år tycker jag är snålt mot dig själv. Att hinna att yoga varje dag, kanske är för mycket i början. Men varje lördagmorgon? Eller vad som nu passar. Du vet ju bäst själv.

Om du följer ett skrivet material, då behöver du ta tid själv. För att inte bli galen av plingelipling från äggklockan hela tiden, då tycker jag du ska starta klockan och låta den rulla. Så ser du vad den är på när du startar och håller koll när det gått 2 minuter eller vad som nu är rekommenderad tid på din övning. Gör aldrig längre tid än vad som står. Följ instruktionerna noga.

Här kan du köpa Göran Bolls skivor.  Grundpass 1 och Grundpass 2 är bra nybörjarskivor. Du kan också köpa mysig ullmatta. 

Här hittar du ett enkelt ryggpass på stol.

Här finns yogaklasser online som du betalar för: Guru Rattana och Yogobe - på svenska.

Ett exempel på yogaklasser på youtube som är gratis.Och du, är det tråkigt att  yoga hemma... kom på yogaklass istället. Det är något med gruppenergin som lyfter och gör det lite enklare och roligare. Du är aldrig ensam, det kryllar av yogisar där ute.
kram